Zijn jouw loopschoenen al aan vervanging toe?

We hoeven je niet meer te vertellen dat een degelijk paar loopschoenen cruciaal is voor elke jogger. Ze beschermen je tegen blessures en blaren, en helpen je beter presteren. Als ze niet versleten zijn tenminste.

Op alles staat een houdbaarheidsdatum, en dat geldt dus ook voor je loopschoenen. Zijn ze te versleten, dan bieden ze niet genoeg steun meer en zal je je gewrichten en spieren meer belasten dan nodig is. Maar hoe bepaal je wanneer je best je vertrouwde paar inruilt voor nieuwe schoenen? Maak je een optelsom van het aantal kilometers? Of bekijk je de slijtageplekken? Als je afwacht tot je klachten krijgt, ben je in elk geval te laat. Clifton Bradeley, podotherapeut en ASICS PRO teamlid geeft advies. 

De gulden regel

Volgens Bradeley zijn er drie zaken die bepalen hoe snel je je schoenen verslijt. De grootste variabele is natuurlijk het aantal afgelegde kilometers. De podotherapeut raadt aan om je loopsessies op de een of andere manier bij te houden. Dat kan met een app, maar evengoed op een blaadje papier. De gulden regel: vervang je schoenen elke 800 á 1.000 afgelegde kilometers.

Maar: hoe vaker je per week loopt, hoe sneller je schoenen zullen verslijten. Wist je dat een schoen ongeveer 48 uur de tijd nodig heeft om op adem te komen? Ga je er alle dagen mee lopen, dan zal je ze sneller moeten vervangen. Wie veel traint, doet er dus goed aan om een tweede paar aan te schaffen en af te wisselen.

Hard lopen of hardlopen?

Daarnaast speelt ook je lichaamsgewicht mee. Hoe meer je weegt, hoe meer je schoenen te verduren krijgen. De belasting per schoen tijdens het hardlopen is namelijk zo'n 2 à 3 keer je lichaamsgewicht. Verder speelt ook je voettype mee. Ben jij een overpronator (iemand die zijn voet kantelt en zo meer slijtage creëert aan de binnenkant van de schoen)? Dan zal je sneller om nieuwe schoenen moeten gaan.

Tenslotte speelt ook de ondergrond waarop je loopt een rol. "Op de harde weg slijten je schoenen het snelst," aldus de podotherapeut. Asfalt zal dus harder zijn voor je schoenen dan bospaadjes en Finse pistes.

 

Checklist

Maar hoe weet je dan zeker of het tijd is om een nieuw paar aan te schaffen? Simpel, als je 'ja'  kan antwoorden op een of meer vragen in deze checklist, dan mag je richting winkel:

-Is de buitenzool tot aan de middenzool versleten?

-Voelt de middenzool te zacht?

-Kun je deze makkelijk indrukken?

-Zie je in de middenzool vouwen over de lengte?

-Steken je tenen door de neus?

-Is de slijtage asymmetrisch in vergelijking met de andere schoenzool?   

-Staan je schoenen niet meer recht wanneer je ze op een vlak oppervlak zet?

Delen: 
Podologie Charlotte Plouvier. Copyright © 2022