Sport podologie

Sporten is gezond!....En zeker als u het  verstandig aanpakt!

Zowel op professioneel als op recreatief niveau willen sporters ten allen tijde blessurevrij kunnen sporten en dit tevens ook in de meest optimale omstandigheden. 
Sporten heeft zonder meer een erg gunstige invloed op het algemene welzijn van uw lichaam.
Maar tegelijkertijd mag u niet onverschillig blijven of blind zijn voor het feit dat sporten uw lichaam ook wel belast. En, afhankelijk van de sporttak, zeker ook in hoge mate uw voeten. Dit kom soms oplopen tot 3x uw lichaamsgewicht. Dat is trouwens één van de hoofdredenen waarom bepaalde klachten zich alleen maar ontwikkelen bij het sporten en niet tijdens het normaal wandelen of rechtstaan.

Sportblessures voorkomen...waarop moet ik dan letten?

Heel wat diverse sportblessures vloeien voort uit het foutief functioneren van de voet, een verkeerde voetstand en/of looppatroon.
Om de kans op het ontwikkelen van een blessure te minimaliseren, is het uitermate belangrijk om voor uzelf een aantal voorwaarden in acht te nemen.
•    zorg voor een goede voetstand en goed functioneren van de voet
•    adequaat en indien nodig aangepast sportschoeisel (specifiek schoeisel voor elke sporttak)
•    zorg voor een opbouwend trainingschema met tussen de trainingsdagen een ingelaste rustperiode, bij twijfel laat u zich best begeleiden door een gediplomeerde coach

Ouder worden en toch veilig sporten of blijven bewegen?

Natuurlijk! Want  vergeet niet "Rust, roest!".
Maar ook hier gelden de spelregels van het "gezond verstand"!
De voet bestaat uit 26 botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen.”
Door de jaren heen lopen we ongeveer drie tot vier maal de wereld rond.
Naarmate we ouder worden is het dan ook logisch dat, net zoals de rest van het lichaam, ook de voeten onderhevig zijn aan verandering. Verschillende studies wijzen aan dat het raadzaam is om tot 10000 stappen per dag te doen, maar dat doe je niet zomaar zonder risico natuurlijk! Gezien het verouderingsproces van de delen in de voet is het daarom erg raadzaam om vooraf met mij contact op te nemen voor een correcte analyse.
In de meeste gevallen zal een goed passende schoen, vaak in combinatie met een op maat gemaakte podologische zool al veel klachten kunnen verhelpen en uw bewegingscomfort aanzienlijk verhogen.

Uw podoloog is dé aangewezen bewegingspartner!

Neem bij twijfel of gewoon preventief vrijblijvend met mij contact op:
•    voor het preventief screenen op risicofactoren (biomechanisch onderzoek)
•    voor de keuze van het juiste sportschoeisel
•    bij beginnende of chronische sportblessures

Als podoloog werk ik trouwens vaak samen met een kinesist of osteopaat ter behandeling van uw sportblessures indien deze geen podologische oorzaak zouden hebben.
Op die manier komt u meteen ook altijd bij de juiste specialisatie terecht!

Podologie Charlotte Plouvier. Copyright © 2024