Borginsole, specialist in hoogtechnologische podologische functionele zolen

Ik werk in mijn praktijk nauw samen met BORGInsole®, gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van hoogtechnologische podologische functionele zolen (www.borginsole.com)

Hoe gaan we te werk?

•    De voetafdruk wordt genomen met een vacuüm systeem om een correcte 3D-scan te maken van een belaste voet in de individueel aangepaste en meest ideale stand. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende aspecten om een perfecte en realistische functionele zool te kunnen maken. Daarna wordt de voetafdruk gescand en samen met de individuele gegevens en de juiste parameters voor de betreffende patiënt aan het BORGInsole® labo overgemaakt.

•    Deze ruwe scan wordt met speciale software bewerkt door BORGInsole® die daarbij nauwgezet de instructies van de podoloog opvolgen. De 3D functionele zool wordt daarna zeer nauwkeurig door de Cad/Cam machine uitgefreesd uit een monoblok van materiaal. De materiaalkeuze wordt daarbij volledig bepaald door het soort correctie en de te volgen individuele therapie. Dit kan uiteraard verschillend zijn voor de linker en de rechter voet.

•    De zolen worden nog even bijgewerkt in het labo, zodat ze perfect in de schoenen passen. De afgewerkte functionele zool, welke vorm ook, bestaat uit 1 blok van materiaal. Er komt op geen enkel moment lijm of andere hechtingsmiddelen aan te pas, er kan dus later ook helemaal niets loskomen.

•    Door het toepassen van dit procedé zijn de zolen zijn dus ook zeer duurzaam en, afhankelijk van het soort materiaal, gaan de functionele zolen gemiddeld 3 jaar mee (hoe harder hoe duurzamer). Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat, zelfs zonder terugbetaling, de kost op jaarbasis goedkoper is.

•    Het wassen van de zolen in de wasmachine op 30° vormt ook geen enkel probleem. Dit garandeert een maximale hygiëne.

Hoe en wanneer wordt een BORGInsole® zool best gedragen?

Het devies is "maximaal dragen om een maximaal resultaat van de podologische zolen te bekomen!".  Het lichaam moet trouwens neuromusculair aangepast geraken aan de (nieuwe) functionele sturing.  Afhankelijk van de correctie en het individu kan dit tot 3 maanden duren. Het is vanzelfsprekend dat indien de podologische zolen niet juist en niet consequent worden gedragen, je ook geen optimaal resultaat ervan moet verwachten.
Alle activiteiten waar de voeten belast worden, worden best uitgevoerd met de podologische zolen, zo ook voor belastende activiteiten in huis (poetsen, koken, strijken,…). Voor activiteiten waar zitten en liggen overheersen, kunnen eventueel uitzonderingen gemaakt worden.

Is een BORGInsole® een gewone steunzool?

Neen, een BorgInsole is een functionele zool die enkel door een master of bachelor in de podologie kan afgeleverd worden. Waar een steunzool de voet gaat ondersteunen, gaat de o. BORGInsole® de voet corrigeren en de dynamiek verbeteren. Klachten ter hoogte van de voet, de knie, de heup of de rug kunnen zo opgevangen worden.

Is er een verschil tussen gewone schoenzolen en sportzolen?

Neen, BORGInsole® inlegzool kan zowel voor dagdagelijkse activiteiten als voor sportactiviteiten gedragen worden. Het EVA materiaal mag gewassen worden en kan dus na elke sportactiviteit terug zuiver gemaakt worden. Bij intensief sporten raden we wel aan om een extra identiek paar te nemen. Wanneer er voor een bepaalde sporttak extra aanpassingen nodig zijn om de inlegzolen in het schoeisel te krijgen (bvb. bij schaatsen) is een extra paar ook aangewezen.


 

Podologie Charlotte Plouvier. Copyright © 2024